17 Οκτ 2009

Νέος ξεσηκωμός για τα διόδια

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Νέες κινητοποιήσεις κατά των ληστρικών διοδίων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας ετοιμάζουν την Κυριακή οκτώ δήμοι και δεκάδες φορείς της ΒΑ Αττικής, ενώ τη Δευτέρα το πρόβλημα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Ανατολικής Αττικής.

Κάτοικοι της ΒΑ Αττικής διαμαρτύρο-νται για το άδικο, όπως λένε, σύστημα χρέωσης
«Είναι άδικο. Για μια διαδρομή 10 χλμ. πληρώνουμε διόδια 3,70 ευρώ», δήλωσε στην «Ε» ο μηχανικός Τάκης Κουρής, από τους πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων. Μας εξηγεί ότι αυτή είναι η επιβάρυνση για έναν κάτοικο των Αφιδνών ή του Καπανδριτίου που θέλει να πάει στον Αγιο Στέφανο, μια απόσταση μόλις 5 χλμ., όπου βρίσκεται η εφορία και το ΙΚΑ. «Υπολογίσαμε ότι μας στοιχίζει 0,37 ευρώ το χιλιόμετρο, όταν η ταρίφα στο ταξί είναι 0,48 ευρώ», αποκάλυψε. Το ίδιο δυσβάσταχτη είναι και η επιβάρυνση για όσους μπαίνουν από τον κόμβο Καπανδριτίου και κινούνται προς Ωρωπό. Για 3 χλμ. μόλις καταβάλλουν 1,05 ευρώ, αντί των 10 λεπτών που τους αναλογεί με τη χιλιομετροχρέωση.

Αμεσο αποτέλεσμα είναι η στροφή των οδηγών προς το παράπλευρο δίκτυο, όπου όμως η κατάσταση του οδοστρώματος είναι τραγική. Χθες, λόγω της βροχής και ενός ελαφρού τροχαίου με μικρό φορτηγό, σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων.

«Εχουμε ουρές και στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω του νέου σταθμού στις Αφίδνες, και φοβούμαστε ότι σε μεγάλες εξόδους, όπως την τελευταία Κυριακή, αρκετοί οδηγοί, για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα, θα αναζητήσουν νέες διαδρομές μέσω Αγίου Μερκουρίου», υπογραμμίζει ο μηχανικός, και αναλογίζεται τους κινδύνους για τον εθνικό δρυμό κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Επισημαίνει ότι είναι ατυχής η επιλογή της τοποθεσίας για τον νέο σταθμό διοδίων σε ανηφορικό σημείο, που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το συνεχές «σταμάτα-ξεκίνα» των οχημάτων.

Στην προχθεσινή σύσκεψη μετείχαν οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες Αγίου Στεφάνου, Πολυδενδρίου, Καπανδριτίου, Κρυονερίου, Αφιδνών, Ωρωπού, Μαλακάσας και Αυλώνα, καθώς και εκπρόσωποι δεκάδων φορέων. Αποφασίστηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής που θα ζητήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για την Κυριακή στις 10.30 π.μ. στα διόδια της Μαλακάσας. Θα ακολουθήσει πορεία ώς τον σταθμό Αφιδνών, όπου προγραμματίζονται συμβολικές κινήσεις.

«Η αρχή της αναλογικότητας είναι μόνο κατ' όνομα», αναφέρει η κοινοτάρχης Καπανδριτίου Ευδοξία Γιαννακούλη-Κελίδου σε επιστολή της προς τον υπουργό Δημ. Ρέππα, που κοινοποιείται προς όλους τους βουλευτές της Αττικής. Επισημαίνει ότι είναι δίκαιο οι κάτοικοι των γύρω περιοχών που διέρχονται από τον σταθμό Αφιδνών να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα και να πληρώνουν 0,73 ευρώ, όσα αναλογούν στα 20 χλμ. που διανύουν ώς την είσοδο της Αθήνας. Με την αύξηση που επιβλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι εισερχόμενοι στην εθνική οδό από τον κόμβο Καπανδριτίου πληρώνουν 1,85 ευρώ, τιμή που αντιστοιχεί σε 51 χλμ.

Η επιστολή έχει αναφορές και στην ουσία της σύμβασης για τον αυτοκινητόδρομο και επισημαίνει ότι καταστρατηγείται η πρόβλεψη για χρέωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει κάθε όχημα, αφού υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης ανοικτού συστήματος διοδίων, με μετωπικούς σταθμούς και τιμές κατά ζώνες. *

απο http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=92548