23 Ιαν 2010

Πανελλαδικό όχι στο χαράτσι

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΟΔΙΑ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
Πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=124229
Σε πανελλαδική κλίμακα, ανοίγουν αύριο στις 12 το μεσημέρι οι μπάρες όλων των σταθμών διοδίων και οι οδηγοί θα περνούν ελεύθερα. Είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των τοπικών επιτροπών ενάντια στα διόδια, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές οι εργολάβοι ανακοίνωσαν αυξήσεις στις τιμές, ενώ αποκαλύφθηκε ότι οι συμβάσεις του 2007 για τους αυτοκινητόδρομους προβλέπουν και νέους σταθμούς διοδίων.
Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα ανοίξουν οι μπάρες και οι οδηγοί θα περνούν ελεύθερα Εχουν επίσης υποβληθεί προσφυγές στο ΣτΕ, με αιτήσεις από δήμους και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, οι οποίες θα εκδικαστούν τον Νοέμβριο.
Τρία είναι τα σημεία αιχμής:
* Η ΒΑ Αττική, όπου από τον Σεπτέμβριο λειτούργησαν και νέοι σταθμοί διοδίων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της περιοχής να πληρώνουν 3,50 ευρώ την ημέρα για μια διαδρομή που στο «πήγαινε-έλα» δεν ξεπερνά τα 20 χλμ.
* Η Τραγάνα, όπου οι κάτοικοι ενός οικισμού 1.200 κατοίκων υποχρεώθηκαν να πληρώνουν διόδια για να πάνε στη γειτονική Αταλάντη.
* Το τμήμα Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας, όπου παρά τον αποκλεισμό των Τεμπών από τις 17 Δεκεμβρίου και την απίστευτη ταλαιπωρία των οδηγών, οι κατασκευαστές εισπράττουν διόδια, κάνοντας ένα «σκόντο» της τάξης των 10-20 λεπτών!
«Δεν θα δεχθούμε μεσοβέζικες λύσεις επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων, που υπόσχεται η κυβέρνηση», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της πανελλαδικής επιτροπής, που υπογραμμίζει: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί, όχι μόνο να μη γίνουν νέα διόδια, αλλά να καταργηθούν και τα υπάρχοντα μαζί με το χαράτσι».
Χ.ΤΖ.