30 Ιαν 2010

"Δεν πληρώνουμε διόδια - Μην πληρώνεις και εσύ"


Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/01/2010





Θεσσαλονίκη: Με σύνθημα "Δεν πληρώνουμε διόδια - Μην πληρώνεις και εσύ" τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων και της Ακρίβειας Στοπ, διοργανώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο πλακόστρωτο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, διεκδικώντας την κατάργηση των διοδίων, αλλά και να επωμισθεί τις ευθύνες για το δυστύχημα και το κλείσιμο των Τεμπών η κοινοπραξία “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.” που κατασκευάζει τις σήραγγες στην περιοχή.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων και της Ακρίβειας Στοπ
Στην Πιερία η Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων έχει προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις καθώς ο νομός έχει περικλυστεί με σταθμούς διοδίων, δύο εκ των οποίων είναι της “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.” και ένας κρατικός, των Μαλγάρων. Ο Παναγιώτης Αγγελίδης, συντονιστής της επιτροπής αγώνα Πιερίας, τονίζει ότι ο αποκλεισμός του νομού με διόδια έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η Επιτροπή καταγγέλλει αντισυμβατικές πρακτικές της “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.”, ενώ το κίνημα κατά των διοδίων είχε μια πρώτη νίκη πετυχαίνοντας πριν λίγες εβδομάδες την αναστολή έναρξης λειτουργίας των νέων διοδίων Αιγινίου.
“Η τιμή των διοδίων στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, με επιστροφή, το Δεκέμβρη του 2005 ήταν 11 ευρώ και σήμερα φτάνει τα 35 ευρώ. Αύξηση πάνω από 300%” επισημαίνει από την πλευρά του ο συντονιστής των Επιτροπών “Ακρίβεια Στοπ” Γ. Θεοδωρόπουλος και προσθέτει ότι “η χρέωση ανά χιλιόμετρο το 2005 ήταν 1 λεπτό, σήμερα είναι περίπου 4 λεπτά και με βάση τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, οι ιδιωτικές εταιρίες θα ανεβάσουν το τίμημα στα επόμενα τρία χρόνια περίπου στα 8 λεπτά”. Αυτό όπως εξηγεί σημαίνει ότι το κόστος διοδίων για ένα ταξίδι με επιστροφή από Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα είναι πάνω από 70 ευρώ! Ο ίδιος επιρρίπτει τις ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών στην κοινοπραξία “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.” και κάνει λόγο για συγκάλυψη και αδιαφάνεια γύρω από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις και την αλληλογραφία της κοινοπραξίας με την “Εγνατία Α.Ε.”, τις οποίες έχει καλέσει σε δημόσιο διάλογο για σήμερα.


Την τακτική “δεν πληρώνουμε διόδια” σε καμία ιδιωτική εταιρεία προτίθενται να ακολουθήσουν και τα μέλη του σωματείου αυτοκινητιστών, φορτηγών και αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους Δ. Παντελίδη.


Παράλληλα εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ Πιερίας και Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι η επιβολή των διοδίων στην ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό θα σημάνει την οικονομική τους καταστροφή.


Οι επιτροπές πολιτών που συμμετέχουν στην σημερινή κινητοποίηση ζητούν:


· Να μη λειτουργήσουν τα διόδια Αιγινίου.
· Να σταματήσει αμέσως η είσπραξη διοδίων στο τμήμα Μαλιακός - Κλειδί και σε όλη τη χώρα, ως ένα μικρό, άμεσο μέτρο ανακούφισης των πολιτών.
· Να αναλάβει η εταιρεία το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στο εθνικό οδικό δίκτυο.
· Να πληρώσει τις ζημιές που προκύπτουν για επαγγελματικές κατηγορίες και την εθνική οικονομία.
· Να κηρυχθεί έκπτωτη και εκτός σύμβασης για εγκληματική αμέλεια.
· Να αποδοθούν άμεσα ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών.