14 Μαρ 2010

Μπαράζ αυξήσεων στις ήδη τσουχτερές τιμές των διοδίων

Νέες αυξήσεις θα ισχύσουν στις τιμές των ήδη τσουχτερών διοδίων τoυ τριτοκοσμικού, σε μεγάλο τμήμα του Εθνικού Οδικού Άξονα από τη Δευτέρα, με την αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21%.
Ομοβροντία ανακοινώσεων από τις κοινοπραξίες στις οποίες έχει εκχωρηθεί η εκμετάλλευση των διοδίων, με τις συμβάσεις παραχώρησης .
Έτσι η Νέα Οδός Α.Ε., ανακοίνωσε "αναπροσαρμογή" για το τμήμα της Εθνικής από Μεταμόρφωση έως Μαλιακό (για παράδειγμα, διέλευση Ι.Χ. από διόδια Αφιδνών 1,90 ευρώ από 1,85 ευρώ, από διόδια Θήβας 2,30 ευρώ από 2,25) και ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. με τα Τέμπη ακόμη εκτός κυκλοφορίας για το τμήμα από Μαλιακό έως Κλειδί. (Ενδεικτικά διέλευση Ι.Χ. από σταθμούς διοδίων Πελασγίας και Λεπτοκαρυάς 2,40 ευρώ από 2,30 ευρώ). Σε αυξήσεις προχωράει και η Ολύμπια Οδός Α.Ε. (Ελευσίνα - Πάτρα). Αλλαγές ανακοίνωσε και η Μορέας Α.Ε. (Κόρινθος - Τρίπολη): Από μεθαύριο οι οδηγοί θα πληρώνουν διόδια στους σταθμούς Σπαθοβουνίου και Νεστάνης και προς τις δύο κατευθύνσεις, αντί για τη μια μόνο, όπως ισχύει σήμερα. Με την αύξηση του ΦΠΑ οι τιμές για τα Ι.Χ. στους σταθμούς Σπαθοβουνίου και Νεστάνης διαμορφώνονται στα 1,40 ευρώ και 1,30 ευρώ αντίστοιχα. Στον χορό και η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Τα διόδια για τα Ι.Χ. ανεβαίνουν από 11,80 ευρώ στα 12 ευρώ.
Η Αττική Οδός Α.Ε. εμφανίζεται κοινωνικά ευαίσθητη. Ανακοίνωσε ότι δεν θα μετακυλίσει την αύξηση του ΦΠΑ στην τιμή των διοδίων. Ως γνωστόν την Αττική οδό διαχειρίζεται κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα. Επικεφαλής είναι και στην Ολυμπία Οδό, στην Μορέας, ενώ συμμετέχει και στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρίου