14 Μαρ 2010

Μία απόφαση χωρίς κοινωνική υπευθυνότητα

πηγή:http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=1207412&nt=103

Εσπευσαν να αναπροσαρμόσουν, δηλαδή να αυξήσουν, τις τιμές των διοδίων, οι εργοληπτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τις Εθνικές Οδούς - πλην της Αττικής οδού - ενσωματώνοντας όπως εξηγούν, την αύξηση του ΦΠΑ. Είναι προφανές ότι η αύξηση αυτή δείχνει ακριβώς την αδυναμία ορισμένων επιχειρηματικών φορέων να κατανοήσουν την ουσία της συγκυρίας και να προσαρμοστούν στις εξαιρετικές αυτές συνθήκες, που απαιτούν ευελιξία και όχι την κοντόφθαλμη αντίληψη του «απλώς μετακυλίουμε στους άλλους» το κόστος που μας αναλογεί.Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία η ελληνική οικονομία και όλοι οι παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτήν προσπαθούν να διαχειριστούν τις συνέπειες της κρίσης, που θίγει άμεσα κάθε παραγωγική, εμπορική και συναλλακτική δραστηριότητα. Κανένας φορέας δεν θα παραμείνει αλώβητος από την κρίση σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης, αβεβαιότητας, κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας. Οπως δε έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι η κρίση είναι κοινή για όλους και προσπαθούν να προσαρμοστούν στο δύσκολο αυτό περιβάλλον με πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στον περιορισμό των πιέσεων προς όφελος συνολικά της οικονομίας και της αγοράς. Και αυτό προφανώς συνεπάγεται περιορισμό των επιμέρους περιθωρίων κέρδους, απορρόφηση αυξήσεων, απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ και άλλες ανάλογες κινήσεις.
Την αναγκαιότητα αυτή δεν αντιλαμβάνονται, όπως φαίνεται, οι εργοληπτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τις Εθνικές Οδούς και οι οποίες ήδη έχουν ενοχλήσει την κοινή γνώμη με το υψηλό κόστος, το οποίο βέβαια δεν ανταποκρίνεται και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Είναι δε γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις ζητούνται αυξημένα διόδια σε οδούς όπου οι εταιρείες δεν έχουν ολοκληρώσει τα έργα που έχουν αναλάβει ούτε τα προωθούν με τον κατάλληλο ρυθμό.Αν το παράδειγμά τους ακολουθήσουν και άλλοι επιχειρηματικοί ή παραγωγικοί φορείς, η αντοχή της οικονομίας στην κρίση θα είναι ιδιαίτερα ασθενής, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους μας.