16 Απρ 2010

Σύσκεψη στη νομαρχία για τα διόδια

Συνάντηση με φορείς της Αυτοδιοίκησης είχε το μεσημέρι ο νομάρχης Κλέαρχος Περγαντάς , όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Νομό εξαιτίας των νέων διοδίων. Παράλληλα διαμορφώθηκαν προτάσεις γιαι παρέμβαση στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αρμόδιοι Αντινομάρχες, ο Γενικός Γραμματέας της ΝΑΒ, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, οι Δήμαρχοι Κορώνειας, Σχηματαρίου και Αλιάρτου, ο Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θηβαίων, ενώ τη συναίνεσή του είχε εκφράσει και ο Δήμαρχος Οινοφύτων.
‘Όπως επεσήμανε ο Νομάρχης, «Δύο ακριβώς εβδομάδες, μετά την έναρξη του νέου συστήματος χρέωσης διοδίων, τα προβλήματα στη Βοιωτία έχουν γίνει εκρηκτικά. Η επιβάρυνση της ΠΕΟ Θήβας – Λιβαδειάς – Λαμίας, και των παρόδιων ειδικά στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, με την κυκλοφορία ΙΧ, αλλά κυρίως μεγάλων βαρέων οχημάτων (φορτηγά, νταλίκες, κ.λ.π.), για την αποφυγή των νέων διοδίων Θήβας, είναι τεράστια. Παράλληλα, το νέο σύστημα είσπραξης διοδίων (νέα διόδια στο ύψος της Θήβας και νέα πλευρικά διόδια στη Θήβα, στα Οινόφυτα, στο Καπανδρίτι, κ.λ.π.) επιβάλλει μια οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους της Βοιωτίας που χρησιμοποιούν την Εθνική Οδό για τις μετακινήσεις τους εντός του Νομού Βοιωτίας και ιδιαίτερα για τους χιλιάδες εργαζόμενους που μετακινούνται για εργασία στην ανατολική πλευρά του Νομού (Θήβα – Σχηματάρι, Οινόφυτα, Τανάγρα, κ.λ.π.)» Με βάση την παραπάνω διαπίστωση, αποφασίστηκε από κοινού η διαμόρφωση προτάσεων και η άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Σε επιστολή προς το Υπουργείο, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής : «Θεωρούμε πως, το νέο σύστημα διοδίων, που διαμορφώνει μια ακόμα οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους της Βοιωτίας και επιβαρύνει κυκλοφοριακά υπέρμετρα το εσωτερικό δίκτυο του Νομού, καθιστά ακόμα πιο επιτακτικές και αναγκαίες τις παρεμβάσεις της πολιτείας (ΥΠΕΧΩΔΕ – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) για :
- Επανεξέταση της επιβολής διοδίων, ειδικά στο ύψος της Θήβας.
- Διεύρυνση του πλάτους των διοδίων, στο ύψος της Θήβας, δεδομένου ότι δημιουργείται συνωστισμός, ακόμα και υπό συνήθεις συνθήκες.
- Κατασκευή και διαμόρφωση της ΠΕΟ Θηβών – Λιβαδειάς – Λαμίας σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με παρακάμψεις των κατοικημένων περιοχών (Αλίαρτος, Αγία Παρασκευή, Θούριο, Χαιρώνεια). Πρόσθετος λόγος για να δοθεί άμεση προτεραιότητα στο έργο, είναι η επιβάρυνση του οδικού άξονα από Παρασκευή έως Κυριακή, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό.
- Άμεση κατασκευή της Ανατολικής Παράκαμψης Θήβας.
- Βελτίωση και αναβάθμιση των παρόδιων της Εθνικής, ειδικά στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Θήβας.
- Κατασκευή των ημικόμβων Οινόης – Σχηματαρίου και Οινοφύτων.
- Επαναλειτουργία των στάσεων του ΚΤΕΛ, μέχρι την υλοποίηση των νέων στάσεων του αυτοκινητόδρομου και κατασκευή των συνοδών έργων.
Εκτιμούμε πως, επειδή τα διόδια έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα έργα που θα αποσυμφορήσουν τη Βοιωτία, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας στο Νομό। Οι παραπάνω προτάσεις διαμορφώθηκαν σε κοινή σύσκεψη με φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και συνυπογράφονται και από τους Δήμους : Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Θηβαίων, Αλιάρτου, Κορώνειας, Λεβαδέων και Χαιρώνειας. Κατόπιν τούτων, ζητάμε άμεση συνάντηση στο Υπουργείο σας, προκειμένου να ξεκινήσουμε μια εποικοδομητική συνεργασία για το δημόσιο συμφέρον.»
πηγή:http://www.siriosfm.gr/?p=1018