4 Μαΐ 2010

Αποφασίζουν για Τέμπη, συζητούν για τα διόδια

Στο τέλος της εβδομάδας και με βάση την εξέλιξη των εργασιών θα ληφθούν οι αποφάσεις για το οριστικό άνοιγμα του εθνικού δρόμου στην περιοχή των Τεμπών।

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το αργότερο ώς τις 15 Μαΐου ο δρόμος θα δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία, σχεδόν πέντε μήνες από τη μεγάλη κατολίσθηση της 17ης Δεκεμβρίου.
Ανοίγει όμως και ο διάλογος για τη συνεκμετάλλευση του σταθμού των Μαλγάρων, με 30.000 διελεύσεις την ημέρα, που σήμερα ανήκει στο Δημόσιο. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υποδομών σχεδιάζουν να διαθέτουν μέρος των εσόδων, με αντάλλαγμα να μη λειτουργήσει ο σταθμός στο Αιγίνιο, που απέχει από τα Μάλγαρα μόλις 17 χλμ. Θέμα αιχμής είναι το ύψος των διοδίων. Υπενθυμίζεται ότι με την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας στα Τέμπη θα επανέλθουν οι τιμές στους κοντινούς σταθμούς στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί, της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Σε σχέση με τις εργασίες στο μέτωπο της κατολίσθησης, η Ειρήνη Ζαβρίδου, από την κοινοπραξία, μας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί το «ξεσκάρωμα» (σ.σ. η κατεδάφιση των βράχων) σε όλο το μήκος της κοιλάδας και προχωρά η τοποθέτηση πλέγματος ασφαλείας και πετασμάτων στο τελευταίο τμήμα των 300 μέτρων. Τα Τέμπη είχαν ανοίξει και αυτό το Σαββατοκύριακο για την εξυπηρέτηση της εξόδου της Πρωτομαγιάς, αλλά λειτουργούσε μόνον ο αριστερός κλάδος, όπου κινήθηκαν τα αυτοκίνητα μόνο σε μία κατεύθυνση.
* Με παρακάμψεις θα γίνεται η κυκλοφορία στο υπό κατασκευή εθνικό δίκτυο στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα:
- Στην εθνική Κορίνθου-Πατρών θα υπάρχουν δύο δύσκολα σημεία. Το πρώτο στον κόμβο Ζευγολατιού, κοντά στον σταθμό διοδίων, όπου ώς τις 21 του μηνός και σε μήκος σχεδόν ενός χιλιομέτρου οι οδηγοί θα κινούνται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας. Το δεύτερο αφορά τμήμα περίπου 10 χλμ. ανάμεσα στους κόμβους Ακράτας και Καλαβρύτων, όπου την Τετάρτη θα διακοπεί εντελώς η κυκλοφορία από τις 3 έως 5 μ.μ., που θα εκτρέπεται στην παλιά εθνική.
- Στην εθνική Κορίνθου-Τρίπολης από αύριο έως και τις 17 του μηνός θα κλείσει ο κόμβος μετά τον Ισθμό και οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν τον κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου.
Χ।ΤΖ.