17 Ιουλ 2010

Δυναμική παρέμβαση στα διόδια Αφιδνών

Καλυβιώτη Μαρία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/07/2010http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=556079 
Τη δυναμική αντίδραση κατοίκων της Β.Α. Αττικής προκάλεσαν οι παράνομοι έλεγχοι των οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια από την Τροχαία και την Αστυνομία, που λειτούργησαν σαν υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας Νέα Οδός Α.Ε.. Βέβαια, όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Φορέων Β.Α. Αττικής, η εντολή είχε έρθει από “ψηλά”, από το υπουργείο Υποδομών. Και όλα αυτά σε έναν δήμο που έχει επτά(!) σταθμούς διοδίων.
Η Τροχαία σε ρόλου υπαλλήλου της Νέα Οδός Α.Ε.
“Η Ελληνική Αστυνομία παράνομα επεμβαίνει στην διένεξή μας με την εταιρεία των διοδίων, τρομοκρατεί τους συμπολίτες μας, προβαίνει στην απαίτηση παροχής στοιχείων από τους οδηγούς για να τα παραχωρήσει στην εταιρεία, βεβαιώνοντας την άρνηση καταβολής τέλους διοδίων εκ μέρους των οδηγών”, τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και εξηγεί: “Το γεγονός αυτό είναι καταρχήν παράνομο, γιατί παραβιάζει το άρθρο 24 του Ν. 3555/2007”. Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι “σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο δεν φέρει την ευθύνη της βεβαίωσης και είσπραξης των ανωτέρω (σ.σ. κομίστρων). Ειδικότερα η δαπάνη της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των ανωτέρω βαρύνει τον παραχωρησιούχο, ο οποίος δεν δικαιούται να απαιτήσει από το Δημόσιο οποιαδήποτε αποζημίωση για τις ανωτέρω αιτίες ούτε να απαιτήσει περαιτέρω ανάμιξη του Δημοσίου στα θέματα αυτά”.
Την Πέμπτη, εκατοντάδες κάτοικοι της Β.Α. Αττικής και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής πήραν τα αυτοκίνητά τους, πέρασαν ταυτόχρονα τα διόδια Αφιδνών και απαίτησαν να ανοίξουν οι μπάρες, κινητοποίηση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στην επιστροφή, μέσω του Κόμβου Κρυονερίου, σταμάτησαν στο τοπικό τμήμα της Τροχαίας των Εθνικών Οδών και κατέθεσαν το Διάβημα Διαμαρτυρίας. “Ο αξιωματικός υπηρεσίας μας εξήγησε ότι οι κινήσεις συλλογής προσωπικών στοιχείων των διερχόμενων οδηγών... είναι αποτέλεσμα εντολών των τελευταίων ημερών από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή. Ο αξιωματικός δεσμεύτηκε για την παύση των συγκεκριμένων ενεργειών (συλλογή προσωπικών στοιχείων των οδηγών) μέχρι νεωτέρας.
“Υπάρχει έγγραφο του υπ. Υποδομών, με το οποίο ζητεί από την Τροχαία να εντείνει τους ελέγχους και καταλήξαμε να παίζει ρόλο υπαλλήλου της εταιρείας”, υπογραμμίζει η Ιωάννα Στεργίου, νομαρχιακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. “Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Είναι πρωτόγνωρο και απαράδεκτο το φαινόμενο ένας Δήμος να έχει επτά σταθμούς διοδίων”!