17 Ιουλ 2010

Η ΕΛΑΣ δηλώνει αναρμόδια για τα διόδια

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στα υπουργεία Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη το μαζικό φαίνομενο των οδηγών που περνούν από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Μεταφορών και του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών ζήτησαν από το Αρχηγείο της Αστυνομίας να τοποθετήσει αστυνομικούς στα διόδια, έτσι ώστε σε περίπτωση που κάποιος οδηγός αρνηθεί να πληρώσει, οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. να καταγράφουν τα στοιχεία του και στη συνέχεια η κοινοπραξία διαχείρισης των διοδίων να προχωρά σε νομικές ενέργειες σε βάρος του οδηγού.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαφώνησαν με το σκεπτικό αυτό, λέγοντας ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας, καθώς δεν υπάρχει σχετική διάταξη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ούτε η μη πληρώμη αποτελεί ποινικό αδίκημα. Για το λόγο αυτό, το Αρχηγείο θεωρεί ότι οι υπάλληλοι των διοδίων πρέπει -εφόσον το επιθυμεί η κοινοπραξία- να κρατούν τα στοιχεία του οχήματος και, στη συνέχεια, να βρίσκουν μέσω του υπουργείου Μεταφορών σε ποιον ανήκει το Ι.Χ. και να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Διευκρινίσεις Ρέππα

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Μεταφορών να έχει αποστείλει επιστολή στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας την "επιστράτευση" των αστυνομικών στα διόδια.

Ωστόσο με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας διευκρινίζει ότι «ουδέποτε απέστειλε επιστολή ή έγγραφο επιστρατεύοντας την Ελληνική Αστυνομία, όπως τον φέρουν δημοσιεύματα, για την είσπραξη διοδίων».

«Η αλήθεια είναι ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οφείλει, όπως σε κάθε περίπτωση, να μεριμνά για την τήρηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου που απορρέουν από τις συμβάσεις οι οποίες έχουν κυρωθεί με νόμο στη Βουλή το 2007», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι «δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας». Πάντως, η εν λόγω σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν προκειμένου να επανεξετάσουν το ζήτημα.