22 Σεπ 2010

Αρνούνται να ελέγξουν τις καταγγελίες για την Ιόνια Οδό

Δεν είναι δημόσιο έργο, λέει το υπ. Υποδομών!


Η σύμβαση παραχώρησης που θα συνδέσει το Αντίρριο με τα Γιάννενα δεν είναι δημόσιο έργο! 

Αυτό τον «εύσχημο» τρόπο επιλέγει ο προϊστάμενος του σώματος επιθεωρητών δημοσίων έργων που υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών κ. Ευστάθιος Ασημάκης για να αποφύγει τον έλεγχο των καταγγελιών που είχαν γίνει το περασμένο Ιούλιο από δέκα θεσμικούς φορείς της Βορειονατολικής Αττικής σχετικά με τη μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και των περιβαλλοντικών όρων της σύμβασης της Ιόνιας Οδού, στην οποία περιλαμβάνεται και η διαχείριση της εθνικής οδού από την Μεταμόρφωση μέχρι την Σκάρφεια Φθιώτιδας.


Οι φορείς της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ζητούσαν από τον υπουργό Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα την καταγγελία της σύμβασης, παραθέτοντας μία σειρά από λόγους όπως αθέτηση όρων της σύμβασης, παρά το γεγονός ότι ο ανεξάρτητος μηχανικός είχε πιστοποιήσει εργασίες που δεν έγιναν και η κοινοπραξία έχει πληρωθεί για αυτές το ποσό των 132 εκ. ευρώ με δύο δόσεις το 2007 και 2009 αντίστοιχα. 

Μη ενεργοποίηση ποινικών ρητρών για  καθυστερήσεις έργων που έπρεπε να γίνουν από τον Αύγουστο του 2009 και επιβολή τσουχτερών διοδίων σε ένα οδικό δίκτυο που δεν τηρείται η σύμβαση. Για τις καταγγελίες υπήρξε κοινοποίηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε και στους Επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και περιβάλλοντος. 
Οι καταγγελίες


Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, για την υπόθεση ο Εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ενώ για το θέμα έχουν επιληφθεί και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι πρόσφατα διεξήγαγαν έρευνα και ετοιμάζουν αυτοψίες στην περιοχή, προκειμένου να επιβληθούν πρόστιμα για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 

Από τον Ιούλιο, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κ. Λ. Ρακιτζής είχε δώσει εντολή ελέγχου της υπόθεσης στο αρμόδιο σώμα των επιθεωρητών δημοσίων έργων.         

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο protothema.gr, δύο μήνες μετά την κατάθεση των σχετικών καταγγελιών, από τον υπουργό Υποδομών τηρείται σιγή ιχθύος ενώ ο επιθεωρητής δημοσίων έργων, που υπάγεται διοικητικά στον υπουργό, απαντώντας στον κ. Ρακιντζή δηλώνει αναρμόδιος για την υπόθεση.

Κατά τον ίδιο, οι υπηρεσίες δεν μπορούν να πραγματοποιήσου την έρευνα λόγω περιορισμένου προσωπικού αλλά και επειδή δεν είναι στην αρμοδιότητά τους ο έλεγχος των συμβάσεων παραχώρησης καθώς αυτές δεν θεωρούνται δημόσια έργα!

Οι δέκα φορείς που έκαναν τις καταγγελίες, συνέταξαν επιστολή προς τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, με την οποία αντικρούουν τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας «κωλυσιεργία τόσο από πλευράς υπουργού όσο και υφισταμένων του για να ερευνηθεί μια τόσο σημαντική υπόθεση που αφορά ζημία του δημοσίου ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».