3 Νοε 2010

Μεγάλη Κινητοποίηση και Αυτοκινητοπομπή στα Διόδια Αφιδνών


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, 03/11/2010, η συγκέντρωση και αυτοκινητοπομπή στα Διόδια Αφιδνών από πολίτες της Β.Α. Αττικής. Η αφορμή για την κινητοποίηση αυτή ήταν η στάση που υιοθετεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες η εταιρεία διαχείρισης του δρόμου, Νέα Οδός Α.Ε. Συγκεκριμένα, καθυστερεί υπερβολικά το άνοιγμα της μπάρας ή  ορισμένες φορές δεν την ανοίγει καθόλου, σε οδηγούς που αρνούνται να πληρώσουν διόδια, τη στιγμή που η σύμβαση παραχώρησης δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, ενώ η ίδια η ενέργεια αυτή, μπορεί να στοιχειοθετήσει το αδίκημα της Παράνομης Κατακράτησης, βάσει του Αρθ. 325 του Ποινικού Κώδικα. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι οδηγοί κατεβαίνουν και σπρώχνοντας προς τα εμπρός τη μπάρα την ανοίγουν και περνούν αποφεύγοντας την καθυστέρηση. Το συγκεκριμένο συστήνεται σε όλους τους οδηγούς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, ενώ υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο συμπολίτης μας, προ μισού έτους, είχε μηνύσει τον προϊστάμενο του σταθμού διοδίων (η φόρμα της μήνυσης μπορεί να "κατέβει" από το μπλογκ μας).

Παρόλα αυτά, επειδή είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας η ελεύθερη μετακίνησή, θεωρούμε την τακτική αυτή της εταιρείας απαράδεκτη και ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ με σκοπό τη εξάλειψη αυτής της συμπεριφοράς.


Μετά τις 19:00, όπως είχε προγραμματιστεί, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο πάρκο των Αφιδνών με τα αυτοκίνητά τους, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη ενημέρωση σχετικά με τα παραπάνω και τα δικαιώματά των οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια. Στη συνέχεια ακολούθησε αυτοκινητοπομπή με παραπάνω από 100 αυτοκίνητα, που κατευθύνθηκε στα διόδια Αφιδνών, όπου κορνάροντας και καταλαμβάνοντας όλες τις λωρίδες απαίτησε να ανοίξουν οι μπάρες, ενώ συμβολικά παρέμεινε για κάποιο μικρό χρόνο ακινητοποιημένη στις λωρίδες.

Μετά τη μετάβασή της πομπής και την αναστροφή της από τον κόμβο Κρυονερίου, επαναλήφθηκε το ίδιο με παραπάνω και στο ρεύμα ανόδου προς Λαμία, όπου η στάση μας ήταν μεγαλύτερης διάρκειας και πραγματοποιήθηκε και συμβολικό άνοιγμα των μπαρών. Κατόπιν, όλοι οι οδηγοί στάθμευσαν έξω από το τοπικό τμήμα της Τροχαίας και πολλοί από αυτούς μαζί με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων & Κατοίκων Β.Α. Αττικής κατά των Διοδίων μετέβησαν για διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας, που βρίσκονται παράπλευρα του σταθμού διοδίων.
Η αντίδραση της εταιρείας ήταν η απαγόρευση της εισόδου στα γραφεία και μόνο ένας από τους αρμόδιους υπαλλήλους της ήλθε σε επαφή με το πλήθος, στον οποίο ανακοινώθηκε ότι στην περίπτωση που η τακτική αυτή, εκ μέρους της εταιρείας, συνεχιστεί, τέτοιες κινητοποιήσεις θα πυκνώσουν από τους πολίτες.
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος ανταπάντησε ότι οι εντολές της διοίκησης προς τους υπαλλήλους των διοδίων είναι να ανοίγουν τις μπάρες μετά την καταγραφή της πινακίδας του οχήματος στην αντίστοιχη φόρμα. Σημειώνουμε ότι η διαδικασία αυτή -από τον Ιούλιο 2010 απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από παλαιότερα- δε διαρκούσε πάντως, έως πριν 2 εβδομάδες, πάνω από ένα λεπτό. 

Αντιλαμβανόμαστε, πλέον, και με την παραπάνω απάντηση ότι κάτι έχει αλλάξει στη στάση της εταιρείας και η συνέχιση αυτής της τακτικής θα βρίσκει την ίδια αλλά και κάθε υπάλληλό της μπροστά από τις έντονες διαμαρτυρίες μας καθημερινά.

Περισσότερες φωτογραφίες από την κινητοποίηση θα βρείτε ΕΔΩ