18 Νοε 2010

Οργή για τα διόδια

Από την έντυπη έκδοση της "Ελευθεροτυπίας"

Τα διόδια της οργής! Πυρ και μανία οι οδηγοί Ι.Χ. αυτοκινήτων που διέρχονται καθημερινά από τον σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, όπου σε μια νύχτα το κόστος της διέλευσης αυξήθηκε κατά 40%, από 2 ευρώ σε 2,80.

Αρκετοί αρνούνταν να πληρώσουν και διαπληκτίζονταν με τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές. Μαζική κινητοποίηση την Κυριακή διοργανώνουν οι επιτροπές «Ακρίβεια ΣΤΟΠ».

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η αύξηση στην τιμή των διοδίων Μαλγάρων ήταν προγραμματισμένη» και συμπληρώνει ότι «ισοσκελίζεται σε ένα βαθμό, κατόπιν συμφωνίας με την "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.", η κατάργηση των διοδίων Αιγινίου, που προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης».

Για «αποικιοκρατικές συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τους μεγαλοεργολάβους» κάνουν λόγο οι επιτροπές «Ακρίβεια ΣΤΟΠ», που ετοιμάζονται να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Μια τέτοια αύξηση στην εποχή του Μνημονίου είναι σε κάθε περίπτωση εξοργιστική. Επισημαίνουμε όμως ότι η "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.", που διαχειρίζεται το τμήμα της εθνικής οδού Μαλιακός-Κλειδί, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να εισπράττει ένα τμήμα των διοδίων Μαλγάρων ως αποζημίωση για τη μη λειτουργία των διοδίων Αιγινίου. Η εν λόγω εταιρεία καταγράφει τις διελεύσεις των αυτοκινήτων από τα διόδια του Αιγινίου, τα οποία δεν λειτουργούν έπειτα από τις κινητοποιήσεις των επιτροπών κατοίκων», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

* Πλήγμα για την οικονομία της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει την αύξηση των διοδίων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης.
 
ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ