27 Νοε 2010

Προτείνουν δημοψήφισμα για τα διόδια στην Πιερία

Της Μαρίας Καραούλη, από την εφημερίδα "Μακεδονία"

Η διεύρυνση της επιτροπής αγώνα κατά των διοδίων στην Πιερία και η διερεύνηση του ενδεχομένου διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε επίπεδο νομού, με στόχο την ομαδική άρνηση καταβολής του αντιτίμου των διοδίων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν προχθές βράδυ σε σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκαν, εκτός των μελών της επιτροπής, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου και οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

 Έλαμψαν διά της απουσίας τους οι τρεις νέοι δήμαρχοι Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου και Πύδνας-Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος. Πρόθυμα δέχτηκαν να πλαισιώσουν την επιτροπή η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Μακρίδης, Λάκης Παπαϊωάννου, Νίκος Παπανικολάου και Γρηγόρης Παπαχρήστος. Σε γενικές γραμμές συμφώνησαν με τη φιλοσοφία της επιτροπής, δηλώνοντας παρόντες σε ό,τι αποφασίσει, αφού ο στόχος είναι ένας, η διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών του νομού. Επίσης συμμετείχε και ο Α. Μάντζιος ως νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού “Πρωτοβουλία πολιτών για την αλλαγή στον δήμο Κατερίνης”. Τα άμεσα προβλήματα που απασχολούν την επιτροπή είναι η κατασκευή παράπλευρων διοδίων στη Λεπτοκαρυά και η αύξηση κατά 40% της τιμής των διοδίων των Μαλγάρων.

Δημοψήφισμα
Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της επιτροπής Παναγιώτης Αγγελίδης πρότεινε να τεθεί σε διαβούλευση η διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά της πληρωμής των διοδίων και συγχρόνως να ζητηθεί η δέσμευση της πολιτείας να παρέχει κάθε είδους νομική υποστήριξη προς τους πολίτες σε περίπτωση που η εταιρεία στραφεί εναντίον τους. Τοπικά δημοψηφίσματα προβλέπονται από το άρθρο 216 του νόμου 3852/2010 “Καλλικράτης”.
“Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική και θα συζητηθεί σε βάθος με όλους τους τοπικούς φορείς”, εξήγησε στη “Μ” ο κ. Αγγελίδης. “Στόχος μας είναι να βρούμε όλους τους νόμιμους τρόπους αντίστασης στην εισπρακτική πολιτική μέσω των διοδίων, όπως και στην ανεξέλεγκτη αύξηση του αντιτίμου”.
Η διαδρομή Θεσσαλονίκη -Αθήνα έχει τις μεγαλύτερες χρεώσεις διοδίων από κάθε άλλη. Ο οδηγός πληρώνει σε εννέα σταθμούς 22,10 ευρώ.


Το κόστος της διαδρομής Θεσσαλονίκη - Αθήνα

Σημεία διοδίων / Δίκυκλα / ΙΧ

ΜΑΛΓΑΡΑ / 1,40 / 2,80
ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ / 2,00 / 2,90
ΠΥΡΓΕΤΟΣ / 1,50 / 2,20
ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ / 1,90 / 2,80
ΠΕΛΑΣΓΙΑ / 1,70 / 2,40
ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ / 1,00 / 1,50
ΤΡΑΓΑΝΑ / 1,60 / 2,25
ΘΗΒΑ / 1,65 / 2,35
ΑΦΙΔΝΑΙ / 1,35 / 1,90
ΣΥΝΟΛΟ: / 14,80 / 22,10