31 Ιαν 2011

«Δεν επιθυμούμε την ποινικοποίηση της μη πληρωμής των διοδίων»

"Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε την ποινικοποίηση της μη πληρωμής των διοδίων, γι’ αυτό και αναζητούμε μια άλλη συμβιβαστική φόρμουλα με στόχο τη μείωση των αντιτίμων", ξεκαθαρίζει με αποκλειστική δήλωσή του στην Ισοτιμία ο Γιάννης Μαγκριώτης, υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. 



Συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια μείωσης στις τιμές των διοδίων προκειμένου να κατευνάσει το συνεχώς διογκούμενο κίνημα «Διόδια Stop», αναβάλλοντας -τουλάχιστον στην παρούσα φάση τις αρχικές σκέψεις περί μετατροπής του αδικήματος σε φορολογικό παράπτωμα με νομοθετική ρύθμιση. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -χωρίς να μπει σε διαδικασίες ποινικοποίησης του φαινομένου, γεγονός που θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές εντάσεις και αντιδράσεις- η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου προχωρεί σε προσεκτικές κινήσεις, ώστε οι όποιες αποφάσεις να μην έρθουν σε αντίθεση με τις συμβατικές υποχρεώσεις με όσους εκμεταλλεύονται εμπορικά τα διόδια. 
Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι κανείς δεν επιθυμεί την διαδικασία αστικών απαιτήσεων και αγωγών έναντι χιλιάδων πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν το αντίτιμο, ούτε βέβαια τη φωτογράφιση των οχημάτων και την αποστολή κλήσεων και ειδοποιητηρίων, πρακτική για την οποία μάλιστα εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις λόγω της ύπαρξης νομικού κενού για τις ιδιωτικές εταιρείες. 
Οι βασικές κινήσεις στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση και ελπίζει να συμφωνήσει με τις κοινοπραξίες είναι: 
● Αισθητή μείωση του περιθωρίου κέρδους επί της τιμής τόσο για τους εργολάβους όσο και για το ελληνικό δημόσιο για όλους τους σταθμούς με γνώμονα να επιτευχθεί μεγαλύτερη μείωση στα υπό κατασκευή διόδια και μικρότερη (λόγω συμβατικών υποχρεώσεων) στα ήδη υπάρχοντα. 
● Καθιέρωση ειδικής εκπτωτικής κάρτας πολλαπλών διαδρομών. 
● Προνομιακές ρυθμίσεις για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί των διοδίων. 
● Καθιέρωση έξυπνων ηλεκτρονικών διοδίων και καρτών οι οποίες θα μπορούν να υπολογίζουν το κόστος ανάλογα με τη διαδρομή. Το αντίτιμο δηλαδή να αντιστοιχεί στα χιλιόμετρα που διανύει ο οδηγός. 
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ 
πηγή: isotimia.gr