31 Μαρ 2011

Υπόμνημα στις Βρυξέλλες οι «δεν πληρώνω»


Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το κίνημα κατά των διοδίων. Οι επιτροπές πρωτοβουλίας θα συναντηθούν με αρμόδιους και έχουν ετοιμάσει ένα τεκμηριωμένο υπόμνημα στο οποίο επισημαίνουν ότι στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη των 450 χλμ. λειτουργούν 10 μετωπικοί σταθμοί διοδίων και δεκάδες πλευρικοί.

Επιτίθενται στις πολυεθνικές κοινοπραξίες των έργων, αλλά και στις συμβάσεις παραχώρησης που ψηφίστηκαν το 2007 από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και τις χαρακτηρίζουν «παράδεισο των εργολάβων».

Υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο ανάπτυξης των αυτοκινητόδρομων συνδέθηκε με την υποβάθμιση του σιδηρόδρομου και κατάργηση δρομολογίων. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα αντιστοιχούν 24 χλμ. αυτοκινητόδρομων για κάθε 100.000 κατοίκους, όταν στην Ελβετία είναι 18 χλμ., στη Γαλλία 17 χλμ. και στη Γερμανία 15 χλμ. «Δεν τους πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ», αναφέρουν για τα αλμυρά διόδια και προσθέτουν: «Οταν η αδικία γίνεται νόμος του κράτους, τότε η ανυπακοή σε αυτούς δεν είναι απλά δικαιολογημένη, αλλά αποτελεί υποχρέωση των πολιτών».