30 Μαΐ 2011

Η σήραγγα Τεμπών ολοκληρώθηκε, το έργο κόλλησε

Πηγή: "enet.gr"

Η σήραγγα ολοκληρώθηκε, το έργο όμως σταματά, επειδή όπως λέει η εταιρία δεν έχει πληρωθεί από το κράτος. Η αντιφατική αυτή εικόνα εμφανίζεται στη διάνοιξη της οδικής των Τεμπών.



Οι εκπρόσωποι της παραχωρησιούχου εταιρίας έστησαν μια μικρή εκδήλωση για να γιορτάσουν τη διάνοιξη του μεγαλύτερου οδικού τούνελ των Βαλκανίων, μήκους 6 χιλιομέτρων, με το οποίο θα παρακάμπτεται η κοιλάδα των Τεμπών.

Με ελεγχόμενη έκρηξη, στην «καρδιά» της σήραγγας, κατέρρευσε το τελευταίο εμπόδιο, επιτρέποντας τα δύο «μέτωπα» των εργασιών να ενωθούν περίπου στο μέσο, ανοίγοντας απ΄ άκρο είς άκρο τη σήραγγα.
 
Ωστόσο αύριο η κατασκευάστρια εταιρία αναμένεται να καταθέσει αίτηση διακοπής των εργασιών. Τα εργοτάξια αναμένεται να νεκρώσουν, καθώς, σύμφωνα με την εταιρία η πολιτεία οφείλει 20 εκ. ευρώ στους εργολάβους του έργου. Μάλιστα, εκπρόσωποι εργοληπτικών εταιριών που μετέχουν στο έργο της κατασκευής, μάταια περίμεναν σήμερα ...κάποιο φως και στο δικό τους οικονομικό πρόβλημα.
 
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Σέργιος Λαμπρόπουλος που βρέθηκε στο εργοτάξιο των Τεμπών, είπε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Υπουργείου και της κατασκευαστικής Κοινοπραξίας οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν καταληκτικό ορίζοντα τον ένα μήνα.
 
Να σημειωθεί ότι λόγω των οφειλών του κράτους προς τους εργολήπτες, οι Τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα των δανειοδοτήσεων προς την κατασκευάστρια εταιρία, ενώ ένα ακόμη «αγκάθι» αποτελούν οι διαβουλεύσεις για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης η οποία πρέπει να εγκριθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο.