7 Σεπ 2011

Ολυμπία Οδός: Το σύνολο των εισπράξεων από τα διόδια για 30 χρόνια ζητούν οι Τράπεζες

 Στα άκρα δείχνει να οδηγείται η υπόθεση των πέντε οδικών αξόνων με συμβάσεις παραχώρησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" (υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος). Τρεις μήνες μετά την υπογραφή «πλαισίου συναντίληψης» ανάμεσα στο Δημόσιο και τις κοινοπραξίες, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ελάχιστη.

Παράλληλα, βέβαια, οι οδηγοί εξακολουθούν να καταβάλλουν υψηλά διόδια για να κυκλοφορούν σε ημιτελείς ή σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Κορίνθου - Πατρών, κατά κυριολεξία επικίνδυνους δρόμους, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει λόγος, αφού όλες οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν «παγώσει». Για πρώτη φορά το ενδεχόμενο καταγγελίας των συμβάσεων δείχνει ορατό.

Οταν στα μέσα του 2009 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες, κανείς δεν φανταζόταν ότι ένα έτος αργότερα, η υπόθεση θα βρισκόταν σε σαφώς χειρότερο σημείο. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και έκτοτε... εμπλουτίζονται σε συμμετέχοντες (εσχάτως προστέθηκαν η Barclays και Rothchild, ως σύμβουλοι της Γενικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών), αλλά όχι με κάποιο αποτέλεσμα. Το διά ταύτα είναι ότι οι κοινοπραξίες «πάγωσαν» τα έργα, καθώς οι τράπεζες διέκοψαν ήδη τη ροή δανειοδότησης των έργων.

Βέβαια, τα διόδια συνέχισαν να εισπράττονται κανονικά, με τα έσοδα να αποδίδονται υπέρ της λειτουργίας των δρόμων και της αποπληρωμής των τόκων των δανείων. Πρόσφατα, το Δημόσιο απέστειλε έγγραφο στις πέντε κοινοπραξίες ζητώντας τους να αναφέρουν το ύψος των εισπράξεων από τα διόδια τους τελευταίους τρεις μήνες και πώς τα διέθεσαν. Το γεγονός και μόνον, βέβαια, ότι το Δημόσιο δεν έχει απευθείας γνώση των εισπράξεων είναι τραγικό...

Περισσότερα:
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/87395