9 Νοε 2011

Ξεκινούν τα διόδια στην Εγνατία

Από τον Ίασμο της Κομοτηνής, κοντά στα όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, ξεκινά η τοποθέτηση των πέντε προσωρινών σταθμών συλλογής διοδίων στην Εγνατία Οδό, που θα βάλει «φρένο» στις διελεύσεις χωρίς αντίτιμο και θα επιτρέψει να αρχίσει σταδιακά η απόσβεση της μεγάλης επένδυσης των περίπου 7 δισ. ευρώ, που εκτελέστηκε με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Η σχετική υποδομή στην περιοχή των Αμαξάδων είναι ήδη έτοιμη κι από σήμερα προγραμματίζονται τα τελικά τεστ, ώστε από αύριο να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του σταθμού. Το αντίτιμο των διοδίων ορίστηκε στα 2,0 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 1,40 ευρώ για τα δίκυκλα και τρίκυκλα, στα 5,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 2 ή 3 άξονες και λεωφορεία και στα 7,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες.

Επόμενο βήμα


Το αμέσως επόμενο βήμα θα γίνει με την ενεργοποίηση του σταθμού στη θέση Μαλακάσι, ανάμεσα στο Μέτσοβο και τα Γρεβενά, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα ακολουθήσει, ενδεχομένως σε διάστημα 3-4 ημερών και η έναρξη λειτουργίας του σταθμού Ανάληψη, που βρίσκεται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Στρυμόνα.

Σε δεύτερη φάση, εντός του Δεκεμβρίου, η Εγνατία οδός ΑΕ, έχει στο πλάνο της να θέσει σε λειτουργία δύο ακόμη σταθμούς διοδίων, αφενός στην περιοχή Μουσθένη, μεταξύ Στρυμόνα και Καβάλας και αφετέρου στη θέση Τύρια, ανάμεσα στην Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα.

Και στους πέντε νέους προσωρινούς σταθμούς θα ισχύσει η τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώθηκε για το σταθμό του Ιάσμου, ωστόσο, από την 1η Απριλίου του 2012 θα υπάρξει μικρή αναπροσαρμογή του τιμολογίου προς τα πάνω. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε ό,τι αφορά στα ΙΧ, το αντίτιμο θα ανέβει στα 2,40 ευρώ, ανά διέλευση και αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και για τους άλλους τύπους οχημάτων.

Η λειτουργία του συστήματος των νέων προσωρινών σταθμών, που θα διατηρηθούν μέχρι να τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά διόδια στον άξονα, ανατέθηκε από την Εγνατία Οδός ΑΕ, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό στην εταιρεία Αττικές Διαδρομές, η οποία διαθέτει ανάλογη εμπειρία από τη διαχείριση του εγχειρήματος στην Αττική Οδό στην Αθήνα.


Πηγή:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112567276