9 Φεβ 2012

Kάτοικοι της ΒΑ Αττικής κατέθεσαν χτες επιστολή στον υπουργό και στον υφυπουργό υποδομών, που αφορά το πρόβλημα των διοδίων

Προς Υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων
          κο Μαυρουδή (Μάκη) Χ. Βορίδη

Κοιν: Υφυπουργό κο Ιωάννη Μαγκριώτη
Ωρωπός,  8 Φεβρουαρίου 2012

Κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη αλλά και με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ την αναγγελία αύξησης των διοδίων τελών από την εταιρεία ΝΕΑ ΟΔΟ ΑΕ από  1ης Φεβρουαρίου 2012, στα πλαίσια όπως ελέχθη «συμβατικού της δικαιώματος».
Για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε πόσο συνεπής είναι η εν λόγω εταιρεία στην εξάσκηση των συμβατικών της δικαιωμάτων. Μακάρι να επιδείκνυε  την ίδια συνέπεια στην υλοποίηση και των συμβατικών της υποχρεώσεων.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η εταιρεία δεν υλοποιεί τα  προβλεπόμενα στη σύμβαση έχοντας αναστείλει το σύνολο των οφειλομένων κατασκευών από 27-01-11 όπως επίσημα έχει δηλώσει ο υφυπουργός κος Μαγκριώτης.  Όμως παρόλο  ότι έχει παρέλθει πάνω από ένα έτος από τότε που η εταιρεία παραβιάζει συστηματικά τη σύμβαση το δημόσιο δεν εξάσκησε κανένα από τα  δικαιώματά του γεγονός που κατά την άποψη μας αντίκειται στην έννοια του δημόσιου συμφέροντος.
Επίσης σημαντικό μέρος κατασκευών που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί  τον Αύγουστο του 2009 και τον Αύγουστο του 2010 αντίστοιχα, παραμένουν σε εκκρεμότητα.  Παρόλα αυτά η εταιρεία έλαβε την συμβατικά προβλεπόμενη χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου ως μη όφειλε, δεν της επιβλήθηκαν οι αναλογούσες ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις και της επετράπη να αυξήσει το τέλος των εισπραττομένων διοδίων.
Τα παραπάνω έχουν τεκμηριωθεί αναλυτικά σε αναφορές που υπέβαλαν στον προκάτοχο σας κύριο Ρέππα 10 θεσμικοί παράγοντες της ΒΑ Αττικής και ήδη διερευνώνται από την Ελληνική δικαιοσύνη, το ΣΔΟΕ και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, ενώ δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση στο κατά πόσο το υπουργείο σας έχει προβεί σε κάποια ανάλογη διερεύνηση.
Πως είναι δυνατόν λοιπόν μετά απ’ όλα τα παραπάνω να επιτρέπετε στην ΝΕΑ ΟΔΟ ΑΕ να επιβάλλει αυξήσεις στα διόδια τέλη χωρίς να εκτελεί έργο ενώ  θα έπρεπε να την έχετε εξαναγκάσει να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθείσα τη χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου, να καταβάλλει τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες και εν τέλει να εξασκήσετε όλα τα δικαιώματά σας λόγω της αντισυμβατικής της συμπεριφοράς. Ποια είναι η χρήση των διοδίων τελών που εισπράττει η εταιρία από τους πολίτες εφόσον δεν αξιοποιούνται για τη κατασκευή έργων? Είναι αυτή νόμιμη?
Όπως επίσης πολύ καλά  γνωρίζετε κύριε Υπουργέ οι κάτοικοι της ΒΑ Αττικής αντιδρούν και διαμαρτύρονται συστηματικά εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου για το άδικο και εν τέλει παράνομο χαράτσι των διοδίων που τους επιβάλλει η εταιρία. Παρότι τόσο εσείς όσο και οι προκάτοχοι και ο υφυπουργός σας έχουν αναγνωρίσει την αδικία αυτή και έχουν υποσχεθεί λύσεις, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γεγονός που μας προκαλεί απογοήτευση, αγανάκτηση και οργή.
Το αίτημα των κατοίκων της ΒΑ Αττικής για τα διόδια έχει εκφραστεί από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ωρωπού για την οποία ο δήμαρχος σας έχει ενημερώσει προσωπικά και συνοψίζεται αποκλειστικά και μόνο στην απομάκρυνση των διοδίων από την ΒΑ Αττική.
Συμπερασματικά και με βάση τα παραπάνω  οι υπογράφοντες τη παρούσα ζητάμε τα ακόλουθα πιστεύοντας ότι εκφράζουμε τη βούληση του συνόλου των κατοίκων της ΒΑ Αττικής.

Α) Να δώσετε επιτέλους λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα της ΒΑ Αττικής απομακρύνοντας τα διόδια από την ΒΑ Αττική.
Β) Να εξασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο όλα τα δικαιώματα του που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης λόγω  αντισυμβατικής συμπεριφοράς της ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ.
Γ) Να αναστείλετε άμεσα, μέχρι την οριστική τους απομάκρυνση, την αύξηση των διοδίων τελών.
Θέλουμε να ελπίζουμε κύριε Υπουργέ στην ανταπόκρισή σας στα παραπάνω αιτήματα ώστε επιτέλους να δοθεί λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Με εκτίμηση,


(ακολουθούν οι 167 υπογράφοντες)