1 Φεβ 2012

Κρατικο-μονοπωλιακή αυθαιρεσία

Η αύξηση των διοδίων που ανακοινώθηκε χθες δεν είναι μεν μεγάλη, είναι όμως ενδεικτική της νοοτροπίας που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια στις σχέσεις κατασκευαστών και κράτους. Νοοτροπία που παρ' όσα συμβαίνουν στη χώρα δεν λέει να αλλάξει.

Η καταβολή διοδίων και βεβαίως η αύξησή τους στους δρόμους, που δεν προχωρούν τα έργα παραβιάζει κάθε εύλογη και δίκαιη αρχή σχέσης των εταιρειών κατασκευής με τους χρήστες των δρόμων. Και αυτή η παραβίαση συμβαίνει με την εμπλοκή και στήριξη τους κράτους. Όταν η χρηματοδότηση των κατασκευαστικών εταιρειών έχει σταματήσει, για ποια προοπτική έργων καταβάλλονται τα διόδια; Όταν μια επιχείρηση αποδεδειγμένα -σύμφωνοι, λόγω της κρίσης- δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση των έργων, γιατί να καταβάλλονται τα διόδια;

Πιθανόν να υπάρχουν εκκρεμότητες του Δημοσίου ή σχετιζόμενες με έργα που έχουν ήδη γίνει - αλλά δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία. Μάλιστα οι εταιρείες -όλες μαζί!- ανακοίνωσαν τις αυξήσεις με δύο μόνον επιχειρήματα: ότι τις προβλέπουν οι συμβάσεις και ότι συνεννοήθηκαν με το υπουργείο -που με τη σειρά του δήλωσε ότι τις προβλέπουν οι συμβάσεις!

Έντιμη σχέση με το Δημόσιο και τους “προμηθευτές” του ζητούν οι πολίτες, εύλογες αμοιβές και κυρίως ενημέρωση και διαφάνεια. Στην περίπτωση όλα παραβιάστηκαν και έμειναν μόνον οι προβλέψεις των συμβάσεων που υπογράφτηκαν για να γίνουν τα έργα, όχι για να σταματήσουν!

Είναι πολύ ελκυστικά τα μονοπωλιακά έσοδα, με την προστασία του Δημοσίου μάλιστα. Δεν νοιαζόμαστε για τη σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας με τους πολίτες - χρήστες. Τα χρήματα θα τα μαζέψουν. Μαζί με αυτά ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων.

Εταιρείες και Δημόσιο οφείλουν πολλές εξηγήσεις. Νωρίτερα ή αργότερα η νοοτροπία που εκδηλώθηκε και πάλι θα ηττηθεί και στο Δημόσιο και στον επιχειρηματικό κόσμο.


Πηγή:
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=666595