29 Ιαν 2013

Τα ΜΑΤ σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια

Θεσσαλονίκη: Η εκστρατεία «νόμος και τάξη» της τρικομματικής κυβέρνησης μεταφέρθηκε χθες (και) στα διόδια του Αιγινίου, όπου τα ΜΑΤ ανέλαβαν να διαλύσουν με τη βία μια απόλυτα ειρηνική και πάνδημη κινητοποίηση, προκειμένου να προστατευτούν τα οικονομικά συμφέροντα της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση των κατοίκων της Πιερίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές, τα ΜΑΤ μετέτρεψαν την περιοχή σε πεδίο μάχης. Επιτέθηκαν με σφοδρότητα, κάνοντας υπέρμετρη χρήση χημικών, απώθησαν βίαια τον κόσμο για να εγκατασταθούν οι υπάλληλοι της εταιρείας στα κουβούκλια των διοδίων και προχώρησαν σε 11 προσαγωγές, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν συλλήψεις. Σύμφωνα με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του αγώνα κατά της λειτουργίας των διοδίων του Αιγινίου, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δύο αντιδήμαρχοι της περιοχής, δύο ανήλικοι, ενώ άλλοι δύο συλληφθέντες έφεραν ελαφρά τραύματα και οδηγήθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο της περιοχής.


Η κινητοποίηση των κατοίκων της Πιερίας ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ήταν μαζικότατη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων, μαθητές, επαγγελματίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής και κρατώντας μαύρες και ελληνικές σημαίες πήγαν να διαδηλώσουν για τη λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού διοδίων, που θα λειτουργήσει ως «θηλιά στον λαιμό της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας», όπως λένε. Την ίδια ώρα άλλοι κάτοικοι του νομού συγκεντρώθηκαν στη Λεπτοκαρυά, κρατώντας ανοικτές τις μπάρες του πλευρικού σταθμού που επρόκειτο να λειτουργήσει και αυτός χθες.

Στο σημείο της κινητοποίησης στο Αιγίνιο βρισκόταν και εισαγγελέας, ο οποίος πρότεινε στους εκπροσώπους της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» να ανασταλεί για μια ημέρα η λειτουργία των διοδίων, προκειμένου οι δύο πλευρές να συναντηθούν σήμερα στο γραφείο του και να αναζητηθεί μια συναινετική λύση. Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται την ΠΑΘΕ αρνήθηκε αυτή την πρόταση, επέμενε να θέσει σε λειτουργία άμεσα τα διόδια και ζήτησε την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Μετά από αυτό οι κάτοικοι κατέλαβαν τον σταθμό διοδίων και κρατούσαν ανοικτές τις μπάρες, αλλά νωρίς το απόγευμα, όταν στο σημείο έμειναν περίπου 250 άτομα, τα ΜΑΤ όρμησαν κατά των διαδηλωτών, ανοίγοντας παράλληλα δρόμο στους υπαλλήλους της εταιρείας για να μπουν στα κουβούκλια των διοδίων.

Η επέμβαση της αστυνομίας δεν έκαμψε το ηθικό των κατοίκων, οι οποίοι παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ στο σημείο, λίγα μέτρα πιο μακριά από το σταθμό διοδίων, που άρχισε να λειτουργεί υπό την επίβλεψη των ΜΑΤ. Μάλιστα, όταν έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, στο σημείο επέστρεψαν πολλοί από τους διαδηλωτές που είχαν αποχωρήσει μετά τις πρώτες ώρες της κατάληψης των διοδίων και δεν έκρυβαν τη διάθεσή τους να ανακαταλάβουν τον σταθμό. Στο μεταξύ οι 11 συλληφθέντες θα δικαστούν σήμερα στο Αυτόφωρο με τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών, της φθοράς ξένης περιουσίας και της παράνομης βίας. Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν χθες οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δέσποινα Χαραλαμπίδου και του ΚΚΕ Θεοδ. Κωνσταντινίδης.


Πηγή:
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=747110