10 Απρ 2013

Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη με έξι διόδια εν όψει εκποίησης της Εγνατίας;

Τριακόσια τριάντα χιλιόμετρα χωρίζουν την Αλεξανδρούπολη από τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την απόσταση φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να εγκαταστήσει, εκτός από τους σταθμούς της Μουσθένης και των Αμαξάδων, άλλους τέσσερις σταθμούς διοδίων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει κόστος μετάβασης μετ' επιστροφής στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον 35 ευρώ για τους 6 σταθμούς. Με βάση, τουλάχιστον, τα σημερινά δεδομένα, γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο θα ανεβάσει την τιμή ο νέος ιδιοκτήτης, δεδομένου ότι η Εγνατία περνώντας στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ θα βγει στο σφυρί. Και μόνον η είδηση αυτή έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους, με αποτέλεσμα το ζήτημα να εισαχθεί τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ονόματα υπεύθυνων γι' αυτή την εξέλιξη διακινούνται πολλά και έχουν όλα γαλάζια απόχρωση.

Σημασία, όμως, έχει κυρίως αυτό που θα γίνει, καθώς είναι ήδη φανερό ότι πολλοί οδηγοί, ιδίως μεγάλων φορτηγών που έρχονται από το εξωτερικό, κυρίως από την Τουρκία, παρακάμπτουν την Εγνατία για να αποφύγουν τα διόδια, με όσους κινδύνους συνεπάγεται η νέα κίνηση που δημιουργείται στην παράπλευρη οδό Ε2 και τους κατοίκους των χωριών μέσα από τα οποία περνά ο δρόμος. Γυρνάμε στις δεκαετίες του '80 και του '90, όταν δεν υπήρχε Εγνατία. Την ανησυχία του για την κατάσταση του Ε2 εξέφρασε στην "Α" και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, καθώς μάλιστα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση των τοπικών αρχών.


Ολόκληρο το άρθρο:
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=764893