5 Δεκ 2013

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στα διόδια που εξήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης


Έντονες είναι οι αντιδράσεις από εκπροσώπους φορέων στην Κεντρική Ελλάδα στο ενδεχόμενο αυξήσεων των διοδίων και την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων.


«Θεωρούμε αδιανόητη την οποιαδήποτε αύξηση διοδίων» σημειώνει σε επιστολή του στον υπουργό Υποδομών Mιχάληρ Χρυσοχοΐδη ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «ακρωτηριασμό του Ε - 65». 



Στην ίδια επιστολή κάνει αναφορά σε μειωμένες χρηματοδοτήσεις για κεντρικούς οδικούς άξονες στην Στερεά Ελλάδα κάνοντας λόγο για «απουσία πολιτικής βούλησης για την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει τονίζοντας ακόμη ότι με τις περικοπές πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν περιθώρια συντήρησης του οδικού δικτύου.


«Μόνο με μια ματιά στο χάρτη μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι η πόλη της Λαμίας στραγγαλίζεται λειτουργικά και αναπτυξιακά από τα διόδια» υπογραμμίζει ο δήμαρχος της Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς σε επιστολή του στον υπουργό Υποδομών αλλά και στη Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής όπου συζητήθηκε το θέμα της αναθεώρησης των συμβάσεων παραχώρησης.


Ο δήμαρχος διαπιστώνει στην ίδια επιστολή ότι ο μεγαλύτερος όγκος της κυκλοφορίας πλέον μεταφέρεται λόγω των διοδίων στο επαρχιακό δίκτυο και μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Εκτιμά ότι η υπέρμετρη αύξηση των διοδίων θα μεταφέρει και νέο όγκο κυκλοφορίας στο απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο και θα δημιουργήσει «ένα νέο πέταλο του Μαλιακού με εκατόμβη θυμάτων». 



Σε ό,τι αφορά τον Ε - 65 σημειώνει την ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα «καθώς έχει κατασκευαστεί ένα μεγάλο τμήμα και αν εγκαταλειφθεί χάνονται εκατομμύρια ευρώ» όπως χαρακτηριστικά λέει και δηλώνει αντίθετος σε διάφορες τροποποιήσεις σχεδίων με στόχο να βρεθεί τρόπος για να εγκαταλειφθεί η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων στο Σπερχειό που ήταν συνδυασμένα με τα έργα των οδικών αξόνων. 



Στην ίδια επιστολή τόνισε ακόμη πως ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής δεν εξυπηρετείται αφού δεν υπάρχουν παράδρομοι και παράλληλα εκφράζει τη δυσφορία του καθώς οι εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν για κάποιους βαθμούς διοδίων υπό κάποιους όρους «δεν φθάνουν μέχρι την Κεντρική Ελλάδα».



Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του «οι φορείς της περιοχής θα είμαστε παρόντες με κάθε τρόπο. Όπως και στο παρελθόν με την ζεύξη του Μαλιακού έτσι και τώρα είμαστε έτοιμοι να σταθούμε απέναντι σε κάθε παραλογισμό και σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής» όπως σημειώνει.



Οι αντιδράσεις όμως δεν σταματούν εκεί καθώς η ΔΕ του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς πέρα από το γεγονός ότι εκφράζει την αντίθεσή της στις υπέρμετρες αυξήσεις στα διόδια χαρακτηρίζει εγκληματική την οποιαδήποτε απόφαση εγκατάλειψης και «ακρωτηριασμού» του Ε - 65. 



Μάλιστα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους βουλευτές των νομών της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να καταψηφίσουν της ρυθμίσεις «που οδηγούν την κατασκευή των οδικών αξόνων στην περιοχή σε ένα άγνωστο και απώτερο μέλλον ενώ την ίδια στιγμή ολόκληρη η περιοχή καλείται να πληρώνει τα ακριβά διόδια» όπως σημειώνουν. 



Μάλιστα το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς ανεβάζει επικίνδυνα και τους τόνους της αντιπαράθεσης, καθώς σημειώνουν ότι «δεν διαπραγματευόμαστε την ύπαρξή μας, ως περιοχή, με κανένα και για κανένα λόγο» όπως τονίζουν και στέλνουν και μήνυμα σε πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής τονίζοντας ότι «όποιος εκπρόσωπος της κοινωνίας -βουλευτής, δήμαρχος, περιφερειάρχης ή άλλος- δεχθεί τις μεθοδεύσεις που σχεδιάζονται, είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στην περιοχή μας».


Πηγή: