10 Φεβ 2014

Εννέα συλλήψεις για τα επεισόδια στα διόδια της Μαλακάσας

Άμεση άρση της κράτησης του δημάρχου Ωρωπού ζητεί η ΠΕΔ Αττικής


Εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ωρωπού Γ. Οικονομάκος, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για τα χθεσινά επεισόδια στα διόδια της Μαλακάσας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν το απόγευμα στον εισαγγελέα.

Με δηλώσεις του νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γ. Οικονομάκος προειδοποίησε ότι η αύξηση των διοδίων θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής και σε οικονομική ομηρία των κατοίκων.

«Υπάρχει αντίδραση του κόσμου σε όλους τους τόνους από τις πρώτες αυξήσεις. Προϋπήρχε αδικία, διότι πληρώνουμε σε μικρές μετακινήσεις τεράστια ποσά, που ο κόσμος σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Έχουμε οκτώ διόδια σε έναν δήμο περιαστικό, μέσα στον ίδιο νομό, της Αττικής, ενώ πουθενά αλλού δεν έχουν διόδια», ανέφερε.


Σημείωσε ακόμη ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις για το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό, Μ. Χρυσοχοΐδη. «Είχαμε κάνει πολλές συναντήσεις με τον υπουργό, ενώ είχα πάει και στην Επιτροπή της Βουλής τον Δεκέμβριο με τη σχετική τροπολογία για τη συνέχιση των έργων των αυτοκινητοδρόμων. Τότε η "Νέα οδός" είχε ανακοινώσει αύξηση των διοδίων από 1-1-2014 και ο υπουργός εδέχθη το άδικο. Παραδέχθηκε στην ομιλία του, στα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής και στην Επιτροπή της Βουλής, ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις εάν δεν συνεννοηθεί μαζί μας». σημείωσε.

Ωστόσο, συνέχισε ο δήμαρχος, «δυστυχώς, πριν από τέσσερις - πέντε ημέρες μας κάλεσε στο γραφείο του και μας ανακοίνωσε ότι θα γίνει αύξηση και ότι θα υπάρξουν κάποια εκπτωτικά κουπόνια κ.ά., τα οποία βέβαια δεν ικανοποιούν τον δήμο», σημείωσε».

Να αφεθούν ελεύθεροι ο ο δήμαρχος Ωρωπού και οι συλληφθέντες αντιδήμαρχοι ζητησε στο μεταξύ η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας(ΚΕΔΕ). Με ανακοίνωσή της η Ένωση εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού κατά της αύξησης στο τέλος διοδίων, αλλά και της δημιουργία νέων σταθμών στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού «υπογραμμίζοντας το παράδοξο που συμβαίνει στο δήμο Ωρωπού, να λειτουργούν δηλαδή ένας μετωπικός και έξι παράπλευροι σταθμοί διοδίων».

Τη σύλληψη του δημάρχου Ωρωπού και μελών του δημοτικού συμβουλίου καταδίκασε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικήςζητώντας την άμεση άρση της κράτησής τους και την απόρριψη κάθε κατηγορίας σε βάρος τους.


Όπως αναφέρει σε απόφασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης, «τα επεισόδια που προκλήθηκαν από άγνωστα άτομα δεν αποτελούν ευθύνη των διοργανωτών της συγκέντρωσης, ούτε μπορεί να ισχύει καμιά λογική συλλογικής υπευθυνότητας». «Ο δήμαρχος Ωρωπού ενεργούσε στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του και των καθηκόντων του απέναντι στους δημότες που εκπροσωπεί», επισημαίνει και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον κ. Οικονομάκο.


Πηγή:
http://www.naftemporiki.gr/story/764123