30 Σεπ 2014

Παραίτηση-έκπληξη στην υπό αποκρατικοποίηση Εγνατία Οδό

Έντονους ψιθύρους προκάλεσε και σε πολιτικό επίπεδο η αιφνίδια παραίτηση του προέδρου της Εγνατίας Οδού Πάρι Σαββαίδη, την οποία ο ίδιος ανακοίνωσε την Τρίτη στους εργαζομένους της εταιρείας.

Η παραίτηση – έκπληξη έρχεται λίγο καιρό μετά τις αυστηρές συστάσεις της Τρόικα προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της Εγνατίας. Αποκρατικοποίηση που κολλούσε, μεταξύ άλλων και στην διαμάχη της εταιρείας με την Τράπεζα Πειραιώς σε ότι αφορά την δανειακή σύμβαση που είχε υπογραφεί.
Η διοίκηση της Εγνατίας υπό τον κ. Σαββαίδη διαφωνούσε με την πρόταση διαιτησίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και δυο χρόνια σχεδόν και αφορά το δάνειο 250 εκ. ευρώ που έλαβε το 2006 η Εγνατία Οδός, με ενέχυρο τα διόδια και χωρίς εγγύηση του δημοσίου. Όμως τα διόδια δεν μπήκαν έως το 2010 όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, η Τράπεζα κατήγγειλε το δάνειο και η Εγνατία, με δικαστική απόφαση, υποχρεώθηκε να μεταφέρει τα έσοδα απο τα διόδια που μπήκαν αργότερα, κατευθείαν στην τράπεζα. Το 2013, εισέπραξε από τα διόδια της Εγνατίας Οδού, περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Η Εγνατία υποστηρίζει ότι οφείλει άλλα 190 εκατ. ευρώ ενώ η Τράπεζα ζητεί τόκους υπερημερίας και απαιτεί εξόφληση 215 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σαββαίδης είπε ότι ενημέρωσε απο την περασμένη εβδομάδα την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών κι ότι η παραίτηση του έγινε για προσωπικούς λόγους άλλα όπως ανέφερε με νόημα, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Εγνατίας κ. Σημαιοφορίδης, «δεν αποκλείεται να συνδέεται με άλλους λόγους».

Η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση για την κυβέρνηση που πρέπει έως το τέλος της χρονιάς να έχει προχωρήσει τις διαδικασίες.


Πηγή:
http://www.rizopoulospost.com/paraithsh-ekplhksh-sthn-ypo-apokratik/