16 Μαρ 2015

«Φωτιά» τα διόδια

Ένας νέος σταθμός διοδίων προστίθεται στην ΠΑΘΕ και το αντίτιμο για το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη ξεπερνά, πλέον, τα 60€.

Καίνε τα διόδια για οποιαδήποτε μετακίνηση μέσω των εθνικών μας οδών, ωστόσο το ταξίδι με αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα έως και τη συμπρωτεύουσα σπάει κάθε ρεκόρ. Μέχρι και χθες, μετ’ επιστροφής, κάθε επιβατικό όχημα έπρεπε να καταβάλλει 58,3€. Αρκετά τσουχτερό το ποσό, αλλά μην φανταστείτε ότι θα μείνει το ίδιο. Με την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας ενός νέου σταθμού διοδίων, στο 217 χλμ. της ΠΑΘΕ ανάμεσα σε Λαμία και Στυλίδα με κόστος 1,75€/κατέυθυνση, το σύνολο της αφαίμαξης, γιατί περί τέτοιας πρόκειται, ανέρχεται πλέον στα 61,8€.


Συνολικά στο δρόμο του για τη Θεσσαλονίκη και πίσω ο οδηγός θα συναντήσει πλέον 12 σταθμούς διοδίων και θα πληρώσει 24 φορές. Αν διαιρέσουμε τα 1.000 χιλιόμετρα με τον αριθμό των διοδίων, προκύπτει ότι κάθε 41,6 χιλιόμετρα απαιτείται στάση. Αυτό το γεγονός καθιστά το ταξίδι ιδιαίτερα κουραστικό, καθώς είναι αδύνατο να μην «φορτώνεις» σε κάθε στάση, καθώς δεν ανακόπτεται μόνο ο ρυθμός σου, αλλά και € από την τσέπη σου.


Το παράδοξο ωστόσο της πολιτικής τιμών των διοδίων είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα, το κόστος καυσίμου για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη μετ΄ επιστροφής είναι μικρότερο. Για παράδειγμα, ένα σύγχρονο diesel μοντέλο με κινητήρα 1.600 κ.εκ. που μπορεί να κινείται με σταθερή ταχύτητα 120 χλμ./ώρα και μέση κατανάλωση περίπου 5,0 λίτρα/100 χλμ., χρειάζεται για την απόσταση των 1.000 χιλιομέτρων 50 λίτρα πετρελαίου, με κόστος κάτι λιγότερο από 60€.

Στη συνέχεια παρατίθεται πίνακας με όλους του σταθμούς διοδίων στη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη και το κόστος τους.

Διόδια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη
                            Θέση                            Κόστος
1.       Αφίδνες                         3,35       
2.       Θήβα                            3,95       
3.       Τραγάνα                       3,9         
4.       Αγία Τριάδα                 1,65       
5.       Πελασγία                      3,5         
6.       Στυλίδα                         1,75
7.       Μοσχοχώρι                    4             
8.       Μακρυχώρι                    1,4         
9.       Πυργετός                       2             
10.     Λεπτοκαρυά                  2             
11.     Κλειδί                           2,2         
12.    Μάλγαρα                      1,2         
                    ΣΥΝΟΛΟ                       30,9€     
Πηγή:
http://www.gazzetta.gr/in-motion/article/715885/fotia-ta-diodia