24 Απρ 2015

Ερχονται ελαφρύνσεις στα διόδια

Αλλαγές στο καθεστώς των διοδίων για συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού υποσχέθηκε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Ο Χρήστος Σπίρτζης διευκρίνισε ότι, στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους εργολάβους των αυτοκινητόδρομων, προβλέπεται η ελεύθερη διέλευση από τους σταθμούς διοδίων όλων των ΑμεΑ.

Εξετάζεται επίσης πρόταση για να διευκολυνθούν στις καθημερινές μετακινήσεις τους οι μόνιμοι κάτοικοι δήμων στα όρια των οποίων λειτουργούν σταθμοί διοδίων και δεν υπάρχει εναλλακτικό ασφαλές οδικό δίκτυο. Προτείνεται να έχουν δυνατότητα ελεύθερης διέλευσης ή κάρτα για προκαθορισμένες δωρεάν διαδρομές ανά μήνα.


«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τις συμβάσεις των αυτοκινητόδρομων χωρίς να έχουμε τριγμούς και σταμάτημα των έργων. Να προβλέψουμε συντελεστές που θα διασφαλίζουν ότι τα έργα θα είναι βιώσιμα και δεν θα φέρουν αδιέξοδο στην κοινωνία», υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός. Τόνισε ότι «η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των παραχωρησιούχων (IRR) θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Αυτά που έχουμε κληρονομήσει δυστυχώς είναι έξω από κάθε λογική και φαντασία». Εχει ενδιαφέρον η αναφορά του στις τράπεζες, για τις οποίες επισήμανε ότι «είναι ο κρίσιμος συντελεστής που βαρύνει το κόστος των έργων».


περισότερα στην ΕΦ.ΣΥΝ.