6 Οκτ 2017

ΚΑΛΑΜΑΤΑ «Λευτεριά στον Στρ. Δασκαρόλη τώρα».

Μεγάλη και μαχητική ήταν η χθεσινή συγκέντρωση στην Καλαμάτα που οργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Στράτο Δασκαρόλη, με κεντρικά συνθήματα: «Λευτεριά στον Στρ. Δασκαρόλη τώρα».

Η συγκέντρωση κατέληξε στα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία ήταν: «Λευτεριά, λευτεριά στον Δασκαρόλη», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», «Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Εμπρός λαέ, μην τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα της ανατροπής».
Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος συμπαράστασης στον Στρ. Δασκαρόλη που εξέδωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Στήριξης στον Στράτο Δασκαρόλη, καταγγέλλουμε την άδικη και επί της ουσίας παράνομη κράτησή στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καλαμάτας του για 9 μέρες.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα του Στράτου, που αγωνίζεται ενάντια στο νομικό πλαίσιο που ποινικοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες και υπερασπίζεται το Σύνταγμα και τη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών να κινούνται ελεύθερα στη χώρα μας.
Τονίζουμε ότι ο Στράτος Δασκαρόλης είναι παράδειγμα ανυπακοής, αντίστασης, αξιοπρέπειας και ελπίδας, διότι αγωνίζεται ενάντια στους παράνομους μνημονιακούς νόμους και αρνήθηκε να πληρώσει τα εξοντωτικά διόδια – χαράτσια, τα οποία έχουν ορίσει οι αποικιακές συμφωνίες με τους μεγαλοεργολάβους.
Απαιτούμε:
1) ΝΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗΣ.
2) Να σταματήσουν οι διώξεις και να καταργηθούν οι ποινές σε όσους διώκονται για μη πληρωμή διοδίων.
3) Κατάργηση όλων των νόμων με τους οποίους καταδικάστηκε ο Στράτος Δασκαρόλης.
4) Να σταματήσουν οι διώξεις όλων των αγωνιστών για ανυπακοή στους παράνομους μνημονιακούς νόμους.
5) Να καταργηθούν τα διόδια και οι αποικιακές συμβάσεις με τους μεγαλοεργολάβους.
*Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, με επικεφαλής το μέλος της Π.Γ Θανάση Πετράκο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας, αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Κινήματος «Δεν Πληρώνω», καθώς και άλλων πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων.

 Μήνυμα απέστειλε και ο  Μανώλης Γλέζος :
Εκφράζω την συμπαράσταση μου στον αγώνα του Στράτου Δασκαρόλη ο όποιος
κρατείται άδικα και επί της ουσίας παράνομα για περισσότερο από μια εβδομάδα στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Καλαμάτας και ενώνω τη φωνή μου μαζί σας απαιτώντας την άμεση αποφυλάκιση του Στράτου αλλά και τη διαγραφή των απάνθρωπων προστίμων που εξαθλιώνουν έναν άνεργο συμπολίτη μας.
Συγχρόνως εκφράζω την απορία μου απέναντι στον πρωθυπουργό, κατά πόσο έχει και ο ίδιος διαπράξει τις ίδιες παράνομες πράξεις με τον Στράτο Δασκαρόλη, όταν πρωτοστατούσε στο κίνημα των διοδίων.
Θλίβομαι επίσης γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας κυβερνητικός βουλευτής να απαιτήσει από τη κυβέρνηση την απελευθέρωση του Στράτου και την κατάργηση των νόμων με τους οποίους καταδικάστηκε καθώς και των ποινών σε όλους όσους διώκονται για τις κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια και τη μη πληρωμή διοδίων.
. Ο Στράτος διεκδίκησε το δικαίωμα του για ελεύθερη κυκλοφορία στις εθνικές οδούς που έχουν πληρωθεί από τον ελληνικό λαό μέσω των τελών κυκλοφορίας, των φόρων στα καύσιμα, στην αγορά του αυτοκινήτου και σε όλους αυτούς τους φόρους που το κράτος έχει επιβάλλει στη χρήση του αυτοκινήτου.
Η απόφαση τού Στράτου, να μη πληρώνει διόδια και να μη δεχτεί τον συμβιβασμό, είναι πράξη αξιοπρέπειας και πράξη βαθιά πολιτική.
Είμαι αλληλέγγυος στο Στράτο και σε κάθε δημοκράτη πατριώτη γιατί μόνο με τους αγώνες και τις θυσίες προχωράει η Ιστορία.
Ζητώ μαζί σας
Άμεση αποφυλάκιση του Στράτου Δασκαρόλη χωρίς όρους
και προϋποθέσεις
Να σταματήσουν οι διώξεις και να καταργηθούν οι ποινές σε όσους διώκονται για μη πληρωμή διοδίων.
Να καταργηθούν τα διόδια.


                                       **************


  Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης σχετικά με τη φυλάκιση άνεργου για μη καταβολή διοδίων, κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υποδομών και Μεταφορών
Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης: 
«Την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, καταδικάστηκε από το Πταισματοδικείο Καλαμάτας άνεργος, 47 χρόνων, σε ποινή φυλάκισης 42 ημερών, επειδή δεν πλήρωσε τα 5 πρόστιμα που του επιβλήθηκαν για μη καταβολή διοδίων και αφού δήλωσε αδυναμία να εξαγοράσει τις ημέρες φυλάκισης, όπως και τα έξοδα της δίκης, οδηγήθηκε στη φυλακή.
Η απαράδεκτη αυτή δίωξη και καταδίκη ενός άνεργου έρχεται να προστεθεί σε πολλές διώξεις εργαζομένων για κινητοποιήσεις σε σταθμούς διοδίων. Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται ενάντια στη ληστρική εκμετάλλευση των δρόμων από τους μεγαλοεργολάβους που θησαυρίζουν από τις συμβάσεις παραχώρησης και την εκμετάλλευση των διοδίων. Να θυμίσουμε ενδεικτικά μόνο πως η διαδρομή Αθήνα - Καλαμάτα κοστίζει 13,7 ευρώ, Αθήνα -Πάτρα 11,50, Αθήνα - Ιωάννινα 37,25 και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 13 σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο εγκατέλειψε τις διακηρύξεις του περί μείωσης ή και σταδιακής κατάργησης των διοδίων, αλλά αντίθετα επέβαλε νέα διόδια, επιβαρύνοντας το λαό, ενώ παράλληλα διατηρεί σε ισχύ το απαράδεκτο νομικό καθεστώς που επέβαλε φυλάκιση στο συγκεκριμένο άνεργο.
Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

  • Πως τοποθετούνται απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη δίωξη και καταδίκη του συγκεκριμένου άνεργου;
  • Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρουν για να παύσει η δίωξή του και να αφεθεί ελεύθερος;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν γενικότερα, ώστε να παύσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την κατάργηση των ληστρικών διοδίων, αρνούνται ή αδυνατούν να πληρώσουν;
  • Πως τοποθετούνται απέναντι στο δίκαιο αίτημα για κατάργηση όλων των διοδίων;».