4 Νοε 2010

Γιατί η άρνηση πληρωμής διοδίων δεν αντιβαίνει στις διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης


Η Τήρηση του Νόμου ή Γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί


Το τελευταίο διάστημα οι υπάλληλοι της εταιρίας Νέα Οδός Α.Ε., που εκμεταλλεύεται την Εθνική οδό (Ε.Ο.) από την Μεταμόρφωση μέχρι τη Λαμία, προφανώς κατόπιν εντολών, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους συμπολίτες μας που αρνούνται να πληρώσουν διόδια, χρησιμοποιώντας μεταξύ των άλλων σαν επιχείρημα ότι δεν τηρούν τις προβλέψεις του νόμου 3555/2007 με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης της Ε.Ο.

Άραγε η εταιρία είναι τόσο «νομιμόφρων» ώστε να επικαλείται μη τήρηση του νόμου;
 
  • Στο άρθρο 24 της σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται -για τους οδηγούς που αρνούνται να πληρώσουν- η φωτογράφηση του αριθμού του οχήματος, η ταυτοποίησή του από τις δημόσιες υπηρεσίες και στη συνέχεια η αποστολή ειδοποιητηρίου στον κάτοχο για την καταβολή του αντιτίμου του διοδίου. Γιατί η εταιρία δεν τηρεί τις προβλέψεις αυτές, αλλά αντίθετα εγκλωβίζει τον οδηγό με τις μπάρες, διαπράττοντας το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης; Η εταιρία λοιπόν προφανώς παρανομεί και δεν τηρεί τη σύμβαση.   
  • Η εταιρία όφειλε, σύμφωνα με τη σύμβαση, σε συγκεκριμένους χρόνους να έχει ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες κατασκευές στην Ε.Ο. Όπως όμως εγγράφως καταγγέλλουν θεσμικοί Φορείς της Β.Α.Αττικής, η εταιρία παρότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της αυτές παράνομα εισέπραξε μέχρι σήμερα τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στο έργο (ύψους 132 εκατ. ευρώ), παράνομα δεν έχει καταβάλλει τις ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις που υπερβαίνουν τα 37 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα και παράνομα εισπράττει αυξημένα τέλη διοδίων, για την είσπραξη των οποίων απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ολοκλήρωση των έργων.
  • Για την κατασκευή των σταθμών διοδίων απαραίτητη ήταν η τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, την οποία όμως η εταιρία δεν σεβάστηκε. Η Πολεοδομία Καπανδριτίου διαπίστωσε τις παραβάσεις αυτές, χαρακτήρισε τους σταθμούς διοδίων αυθαίρετους και επέβαλλε πρόστιμα ύψους 22 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια οι σταθμοί διοδίων λειτουργούν ουσιαστικά παράνομα.
 Εκτός των παραπάνω, υφίστανται πλήθος ζητημάτων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης, η νομιμότητα των οποίων θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας όταν συζητηθούν οι τέσσερις Αιτήσεις Ακύρωσης που έχουν καταθέσει Φορείς και κάτοικοι της Β.Α.Αττικής.

Άραγε μετά απ όλα τα παραπάνω ποιος «δικαιούται να ομιλεί» για νομιμότητα; ...Σίγουρα όχι η Νέα Οδός Α.Ε.!


Αφίδνες, Νοέμβριος 2010 



Κατεβάστε το κείμενο αυτό από ΕΔΩ.

Κατεβάστε ΕΔΩ τη δήλωση εκ μέρους του Αρχηγείου της Αστυνομίας που αναφέρει ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι αναρμόδια για την είσπραξη των διοδίων.